Future Perfect Tense Konu Anlatımı Özeti ve Örnek Cümleler (Will Have v3)
Çocuklar için İngilizce başta olmak üzere 25 farklı dil öğrenme programı olan eBabil’in bu içeriğinde Future Perfect Tense Konu Anlatımı Özeti ve Örnek Cümleler (Will Have v3 – Will Be v3) başlığını ele aldık. Bu konuyu eBabil dil uygulaması üzerinden eğlenceli bir şekilde öğrenebileceğinizi de belirtmiş olalım. Çocuklar İçin İngilizce uygulaması, Okul öncesi İngilizce uygulaması (3 yaş İngilizce, 4 yaş İngilizce, 5 yaş İngilizce), ilkokul İngilizce uygulaması ve yetişkinler için dil öğrenme uygulaması için indirme dosyası içeriğin sonunda yer almaktadır.
Future Perfect Tense Konu Anlatımı Özeti ve Örnek Cümleler (Will Have v3 – Will Be v3)
Future perfect tense gelecek zaman için kullanılan bir tense’dir. Bu zamanın kullanımı; gelecekte olacak iki durum ya da işten biri diğerinden daha önce olmuş olacak ise önce olan iş yada durumu ifade etmek için kullanılır. Yani future perfect bize iki durum ya da olaydan bahsetmektedir. Bir durum ya da iş gerçekleştiğinde diğeri çoktan olmuş ya da olmamış olacak anlamı vardır.
- Future perfect kullanımı için ortada 2 olay, 2 durum, 2 zaman olması gerekir ki, biri gerçekleşene kadar diğeri çoktan olmuş olacak anlamı olabilsin.
Future perfect tense konusunda işin gelecekte yapılacağı “will” ile gösterilir. Yardımcı fiil “will”dir. Diğer durum ya da işten önce yapıldığını “have V3” gösterir. Fiil her zaman 3. haldedir. Fiilleri de 3. Hale getirirken düzenli fiillere “–ed” takısı ekleme kurallarına göre takı getirilir. Düzensiz fiillerinse kendine ait halleri vardır.
“-ED” TAKISI GETİRME KURALLARI:
- Eğer düzenli fiil “-e”sesi ile bitiyorsa fiile “-d” takısı eklenir.
Örnek:
die –d
- Eğer düzenli fiil “-y” sesi ile bitiyorsa ve “-y”den önce de sessiz bir harf varsa “-y” düşer, “-ied” takısı eklenir. Eğer “-y” harfinden önce sesli harf varsa “-y” düşmez, sadece “-ed” takısı eklenir.
Örnek:
cry – cried
play- ed
- Eğer düzenli fiil sonu “sessiz+sesli+sessiz” harfler şeklinde bitiyorsa o zaman sondaki sessiz harf çift yazılır. Bu kural sonu “-w, -y, -x” harfleriyle biten fiiller için geçerli değildir.
Örnek:
travel-led
fix-ed
- Diğer tüm düzenli fiiller “-ed” takısı alır. Düzensiz fiillerin de kendine özgü 3. halleri vardır.
Olumlu cümle kurarken yine önce işi yapan ya da durumundan bahsedilen özne yazılır. Daha sonra zamanı gösteren “will” ve “have+V3” kullanılır. Ekstra belirtilecek ögeler fiil sonrasına eklenir.
Örnek:
They will have been very successful at the end of this term. (“Bu dönemin sonunda, onlar çok başarılı olmuş olacaklar.”
Derken burada 2 element var. Biri dönemin sonu. Biri onların başarılı olması. Dönemin sonuna kadar onların başarılı olması gerçekleşmiş olacağı için başarılı olma durumları “future perfect” ile ifade edilir.)
Örnek:
He will have worked for 3 hours by the time you come. (“Sen gelene kadar, o üç saattir çalışmış olacak.” Derken yine 2 iş vardır. Biri onun 3 saattir çalışması. Biri de senin gelmen. Sen gelene kadar onun çalışması olmuş olacak olduğu için çalışma cümlesi “future perfect” ile ifade edilir.)
NOTE: Zaman zarfıyla bağlanmış 2 cümle de future perfect yapılamaz. Zamanı gösteren simple olmalı. Ondan önce yapılmış olacak olan cümle future perfect olmalı.
Olumsuz cümle kurarken yine yardımcı fiile “not” eki getirilir. Burada yardımcı fiil görevindeki “will” “not” ekini alır. “have + V3” eklenir. Varsa cümlenin diğer ögeleri fiilden sonra eklenir.
Örnek:
I won’t have drunk my morning coffee before I wash my face. “Yüzümü yıkamadan önce sabah kahvemi içmiş olmayacağım.”
Örnek:
My students won’t have studied by the time I tell them to study. “Öğrencilerim ben onlara çalışmalarını söyleyene kadar çalışmış olmayacaklar.”
Soru sorarken yardımcı fiili öznenin başına getiririz. Cümlenin gerisi aynı şekilde kurulur. En başta yardımcı fiille sorulan sorular “Öyle mi?, değil mi?” sorularıdır. Cevap verirken ya onaylanır, ya reddedilir. Yani kısa cevap verilecekse “Yes+ özne + olumlu yardımcı fiil” ya da “No+ özne + olumsuz yardımcı fiil” le cevap verilir. Uzun cevap verilecekse “Yes + olumlu cümle” ya da “No + olumsuz cümle” şeklinde cevap verilir.
Örnek:
A: Will you have cleaned the house by the time the guests come? “Misafirler gelene kadar evi temizlemiş olacak mısın?”
B: Yes, I’ll. / Yes, I will have cleaned the house by the time the guests come. “Evet, olacağım. / Evet, misafirler gelene kadar evi temizlemiş olacağım.”
B: No, I won’t. / No, I won’t have cleaned the house by the time the guests come. “Hayır, olmayacağım. / Hayır, misafirler gelene kadar evi temizlemiş olmayacağım.”
Soru kelimeli sorularda en başta soru kelimesi olur. Cümlenin gerisi soru cümlesiyle aynıdır. Cevap verirken de soru kelimesine cevap verecek şekilde cümle kurulur.
Örnek:
A: What will you have done until tomorrow? “Yarına kadar ne yapmış olacaksın?”
B: I will have washed the dishes until tomorrow. “Yarına kadar bulaşıkları yıkamış olacağım.”
NOTE: “Who” soru kelimesi eğer özneyi yani işi yapanı soruyorsa cümle normal cümle gibi kurulur. “who” soru kelimesi eğer cümlenin nesnesini yani işten etkileneni soruyorsa normal soru cümlesi kurulur.
Örnek:
A: Who will have come? (“Kim gelmiş olacak?” derken işi yapan sorulmuştur. Bu yüzden olumlu cümle gibi soru cümlesi kurulur.)
B: Ayşe will have come. (“Ayşe gelmiş olacak.”cevap verirken de “who” yerine özne yazılarak cevap verilir.)
Örnek:
A: Who will you have come with? (“Kiminle gelmiş olacaksın?” derken işten etkilenen nesne sorulduğu için normal soru kalıbında soru sorulmuştur.)
B: I will have come with Ayşe. (“Ayşe ile gelmiş olacağım.” Cevap verirken nesne yerine yazılarak cevap verilir.)
“FUTURE PERFECT TENSE” İLE KULLANILAN ZAMAN ZARFLARI:
By + zaman
Örnek:
By 2023 “2023’e kadar”
By the time + simple present cümle
Örnek:
By the time you come “ sen gelene kadar”
By then “ o zamana kadar”
It was raining hard by then.
Before + zaman
Before + simple present cümle
Örnek:
before 2025 “2025’den önce”
before I go “ben gitmeden önce”
At the beginning of …. “….’nın başında”
Örnek:
At the beginning of 2021 “2021’in başında”
At the end of ….. “…..’nın sonunda”
Örnek:
at the end of the term “dönemin sonunda”
Future Perfect Tense Kullanımı (Will Have v3, Will Be v3) ile ilgili tüm İngilizce etkinliklere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
İngilizce gramer konularıyla ilgili İngilizce Bilgi Yarışmaları, Mantar Panolar, Afişler ve Akıllı Tahta uyumlu sunumların tamamı için Instagram & Twitter & Facebook & Youtube (yakında) hesabımızı takip edebilir ve Telegram&Whatsapp grubumuza dahil olabilirsiniz.
Comments 1