eTwinning Nedir, Ne işe Yarar, Nasıl Başvurulur (A’dan Z’ye eTwinning)
eTwinning Nedir
eTwinning Avrupa okulları ve Avrupa çevresindeki bazı ülkelerdeki okullar için oluşan bir eğitim topluluğudur. Bu yazımızda eTwinning başvuru süreci, eTwinning portalı, eTwinning ne işe yarar, eTwinning proje ortağı bulma gibi anahtar kelimeleri işleyeceğiz ve eTwinning’i a’dan z’ye ele alacağız.
eTwinning en genel ifade ile Avrupa okulları ve Avrupa çevresindeki bazı ülkelerdeki okullar ve öğretmenler için oluşturulan proje temelli bir eğitim topluluğudur. eTwinning daha özel bir ifade ile proje tabanlı bir öğrenme ortamı oluşturmak isteyen öğretmenler için; yine öğretmenler tarafından oluşturulan bir ağdır. Bu yazımızda “eTwinning Nedir Ne işe Yarar Nasıl Başvurulur” sorularına birlikte yanıt bulacağız.
eTwinning’e kimler katılabilir
eTwinning projelerine, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden okullar ve öğretmenler katılabilir. Öte yandan eTwinning ağına en çok katılım sağlayan ülkelerden birisi Türkiye’dir. En aktif grup ise İngilizce öğretmenleridir. Yani ülkemizde eTwinning en çok İngilizce öğretmenleri tarafından kullanılmaktadır. Bu açıdan eTwinning ağı; aslında bir nevi “ELT Materyal Paylaşım” işlevi de görmektedir.
eTwinning’e nasıl başlanır
eTwinning ağına katılan öğretmenlerin diğer öğretmenleri bulması, sanal olarak tanışmaları, fikir alış verişlerinde bulunmaları, proje fikirleri üretmeleri, üretilen projelerin analizi, gruplar ve takımlar oluşturmaları, öğrenme etkinliklerinde birlikte öğrenmeleri ve çevrimiçi tabanlı projelerde yer almaları için eTwinning portalı bulunmaktadır. Bu portal eTwinning’e giriş kapısıdır.
eTwinning ne işe yarar
eTwinning Avrupa ülkeleri arasında proje tabanlı eğitim programı olmasının yanı sıra farklı ülkelerden öğrencilerin birbirlerini tanımaları için de bir fırsattır. eTwinning portalı üzerinden farklı ülkelerden öğrenciler birbirlerinin kültürlerini, toplumun yapısını, farklı ülkelere ait gelenek ve görenekleri hatta o ülkenin ana dilini bile öğrenebilirler.
Öte yandan eTwinning bünyesinde gerçekleşen projeler yalnızca İngilizce ya da yabancı dil öğretmenleri için değil bütün öğretmenler için geçerli olup ilkokul, ortaokul veya lise öğretmeni olmanızın da bir önemi yoktur. Hangi sınıfın ya da hangi branşın öğretmeni olursanız olun eTwininng ağına dahil olabilirsiniz. Nitekim eTwininng 2005 yılında okulların sınırları dışına çıkarak, öğrencilerin ülke dışına çıkmadan, farklı ülkelerden akranlarıyla iletişime geçmelerini hedefliyordu.
eTwinning süreci nasıl işler
eTwininng projeleri iki ülkeden en az iki okulun işbirliği veya aynı ülkeden iki farklı okulun işbirliği ile sürdürülmektedir. eTwinning ağı bu açıdan Erasmus projelerine benzer bir yapıdadır.
eTwinning’i Erasmus programlarından ayıran noktalar; proje yapılırken gerçekleştirilecek olan adımların internet üzerinden yapılıyor olması, program doğrultusunda ülke değiştirilmek zorunda kalınmaması, programa bağlı hiçbir hibe ve idari koşulun olmaması ve yüz yüze görüşmelerin zorunlu tutulmamasıdır. Bununla beraber Erasmus proje süreci daha seçicidir ve maddi olanakları nispeten iyi olan bireylere hitap etmektedir. eTwinning ise maddi olanağın önemsiz olduğu, öğretmen ve öğrencileri etkileşime sokarak farklı ülkelerden öğrenciler ve öğretmenlerle iletişim kurmalarını sağlayan bir platformdur. Bu nedenle eTwinning ağında çok fazla sayıda öğretmen ve öğrenci bulunmaktadır.
öğretmenler için eTwinning
eTwinning özetle son derece sade ve basit metotlarla büyük bir networking kurmak için harika bir fırsattır. Bu açıdan eTwinning öğretmenlere genel olarak şunları vaat etmektedir:
- Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarıyla tanışmak ve onlarla ortaklaşa projeler yapmak
- Kendi öğrencilerini çeşitli yönlerden diğer ülkelerin öğrencileriyle kıyaslama imkanı vererek çeşitli içgörüler kazandırmak
- Avrupalı öğretmenlerden oluşan bir network ağına dahil olmak
- Öğrencilerini, diğer ülkelerin öğrencileriyle proje tabanlı bir eğitim sürecine sokarak onların evrensel düşünme becerisine katkı sağlamak
- Proje sonundaki sertifikasyon ile mesleki gelişim sağlamak
- Özellikle yabancı dil dersleri için hedef dilde konuşma ve dinleme becerilerini ana dil konuşucuları ile geliştirme imkanı
Bu bağlamda eTwininng, öğrencilere ve öğretmenlere diğer ülkelerin okullarında proje yapma imkanı sunan ve onların global bir network’e ulaşmasına aracılık eden köprüdür. Katılımcıların projelerinin görünürlükleri ve ulaştıkları kişi sayısı arttıkça bu projelere dahil olup yeni fırsatlar elde edecek öğrencilerin sayısı da artacaktır.
Avrupa ülkelerinden herhangi bir okulla/okullarla veya aynı ülkeden bir başka okulla/okullarla sürdürülebilen bu projeler kısıtlı imkanlarla da olsa çok sayıda insana ulaşma potansiyeline sahiptir. Sözgelimi bazı eTwinning projeleri için Zoom, Teams, Meet gibi araçların katılımcı kapasiteleri az gelebilmektedir. Örneğin eBabil ekibinde yer alan ve ülkemizin en gözde eTwinning proje üreticilerinden olan Sema Türkmen Büyükkeçeci hocamızın projelerine yurtiçi ve yurtdışından binlerce öğrenci katılmaktadır.
Özetle global bir network’e sahip olup; öğrencilerinizi de evrensel bir sürece dahil etmek isterseniz bir proje planınız yoksa bile bu ağa katılabilirsiniz. Böylece diğer ülkelerden yeni zümreler edinip birçok öğrenciye ulaşarak projelerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Projeler hakkında güncel bilgileri resmi eTwinning Instagram hesabından takip edebilir; örnek eTwinning projeleri görmek ya da proje ortağı bulmak içinse ebabil.net telegram grubuna katılabilirsiniz.
Sizinle aynı hedefi belirleyen ve benzer hayallere sahip ortağı/ortakları bulup hayalinizdeki projeyi gerçekleştirmek için aşağıdaki görsele tıklayarak bizimle birlikte projelere katılmış öğretmenlerle iletişime geçebilir ve tüm süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.